Kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką


Sezon na rabarbar w pełni, a to ciasto w smaku jest rewelacyjne. Kwaskowy smak rabarbaru przepleciony ze słodyczą kruchego ciasta i kruszonki oraz śmietankowej pianki. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm


Co potrzeba na ciasto:
  • 1 kg rabarbaru,

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,

  • 250 g zimnego masła lub margaryny,

  • 5 żółtek,

  • 5 pełnych łyżek cukru,

  • 2 nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Co potrzeba na piankę:
  • 5 białek,

  • 1 szklanka cukru pudru,

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,

  • 1 budyń śmietankowy
Wykonanie:

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, łodygi bez obierania kroimy na 3 cm kawałki. Zimne masło lub margarynę kroimy na kawałki, mieszamy z resztą składników na ciasto i szybko zagniatamy. Ciasto powinno być delikatne, jeśli lepi się bardzo do rąk, podsypcie odrobiną mąki. gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedna nieco większa od drugiej, wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę lub do całkowitego zamrożenia ciasta. Jeśli dajecie margarynę, ciasto będzie zamarzać dłużej. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ubijamy na błyszczącą pianę, dodajemy budyń w proszku, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do dołączenia się składników, masa nie będzie już sztywna. Wylewamy ją na ciasto. Pokrojony rabarbar układamy ciasno na pianę wypukłą częścią do dołu, lekko dociskamy. Drugą część ciasta ścieramy na tarce i posypujemy równomiernie na rabarbar. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 50-60 minut do złotego koloru na funkcji góra-dół.

Smacznego :))

rabarbar, kwaśna śmietana, budyń

19 komentarzy:

  1. Super ciacho... dziś robiłam a zostało pare kawałków
    ... polecam jeżeli ktoś lubi mokre ciacha.... SUPER ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować to ciacho !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspaniały przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ok dziekuje ale kiedys zrobie z kremowka i napisze co wyszlo a ciasto jest super z pani przepisu juz 2 raz robie w ciagu 4 dni pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. dzis robie z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czyB moze byc mąka pszenna szymanowska?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto, bardzo dobre w sobotę wieczorem zrobiłam a dziś juz nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  8. wczoraj upieczony ciasto rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Sezon rabarbarowy zaczęty. Wczoraj upiekłam i wyszło reeeeeeewelacyjnie!!! super smakuje. Wyważone smaki, kwaskowość rabarbaru równoważy słodka pianka śmietankowa. pycha. zrobiło furorę wśród gości .dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto super :):):) zrobiłam 2 w ciągu jednego dnia PYCHOTKA-POLECAM GORĄCO

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto super dobre z różnymi owocami przepis doskonały mój numer 1 w to Lato brawo ��

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy można użyć mrożony rabarbar jagody lub porzeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis opracowałam na świeży rabarbar, ale zawsze możesz wypróbować z mrożonym. Wpisy powyżej mówią o innych owocach, ale o świeżych. W sumie, gdybym miała robić z mrożonymi, to nie rozmrażałabym ich wcześniej, ale dałabym zamrożone

      Usuń
  15. Jaki rozmiar blaszki ?? Bardzo proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1