Sezon na rabarbar w pełni, a to ciasto w smaku jest rewelacyjne. Kwaskowy smak rabarbaru przepleciony ze słodyczą kruchego ciasta i kruszonki oraz śmietankowej pianki. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 1 kg rabarbaru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 250 g zimnego masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 5 pełnych łyżek cukru,
- 2 nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 1 budyń śmietankowy
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, łodygi bez obierania kroimy na 3 cm kawałki. Zimne masło lub margarynę kroimy na kawałki, mieszamy z resztą składników na ciasto i szybko zagniatamy. Ciasto powinno być delikatne, jeśli lepi się bardzo do rąk, podsypcie odrobiną mąki. gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedna nieco większa od drugiej, wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę lub do całkowitego zamrożenia ciasta. Jeśli dajecie margarynę, ciasto będzie zamarzać dłużej. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ubijamy na błyszczącą pianę, dodajemy budyń w proszku, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do dołączenia się składników, masa nie będzie już sztywna. Wylewamy ją na ciasto. Pokrojony rabarbar układamy ciasno na pianę wypukłą częścią do dołu, lekko dociskamy. Drugą część ciasta ścieramy na tarce i posypujemy równomiernie na rabarbar. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 50-60 minut do złotego koloru na funkcji góra-dół.
Smacznego :))
rabarbar, kwaśna śmietana, budyń
Super ciacho... dziś robiłam a zostało pare kawałków
OdpowiedzUsuń... polecam jeżeli ktoś lubi mokre ciacha.... SUPER ;-)
Muszę wypróbować to ciacho !
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis! :-)
OdpowiedzUsuńale cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńok dziekuje ale kiedys zrobie z kremowka i napisze co wyszlo a ciasto jest super z pani przepisu juz 2 raz robie w ciagu 4 dni pycha
OdpowiedzUsuńdzis robie z jagodami :)
OdpowiedzUsuńczyB moze byc mąka pszenna szymanowska?
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, bardzo dobre w sobotę wieczorem zrobiłam a dziś juz nie ma.
OdpowiedzUsuńwczoraj upieczony ciasto rewelacja
OdpowiedzUsuńMniam, mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sezon rabarbarowy zaczęty. Wczoraj upiekłam i wyszło reeeeeeewelacyjnie!!! super smakuje. Wyważone smaki, kwaskowość rabarbaru równoważy słodka pianka śmietankowa. pycha. zrobiło furorę wśród gości .dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto super :):):) zrobiłam 2 w ciągu jednego dnia PYCHOTKA-POLECAM GORĄCO
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńRozmiar jest podany pod zdjęciem :D
UsuńCiasto super dobre z różnymi owocami przepis doskonały mój numer 1 w to Lato brawo ��
OdpowiedzUsuńA czy można użyć mrożony rabarbar jagody lub porzeczki
OdpowiedzUsuńPrzepis opracowałam na świeży rabarbar, ale zawsze możesz wypróbować z mrożonym. Wpisy powyżej mówią o innych owocach, ale o świeżych. W sumie, gdybym miała robić z mrożonymi, to nie rozmrażałabym ich wcześniej, ale dałabym zamrożone
UsuńJaki rozmiar blaszki ?? Bardzo proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki jest podany pod zdjęciem :)
Usuń