Polędwica cygańska wołowa duszona z musztardą francuską

 

Polędwica cygańska wołowa duszona z musztardą francuską

Polędwica cygańska wołowa to bardzo delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do duszenia. Zrobiona według tego przepisu smakuje rewelacyjnie

Co potrzeba:

  • 900 g wołowej polędwicy cygańskiej,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 500 ml wywaru lub bulionu,
  • 3 pełne łyżeczki musztardy francuskiej,
  • Pieprz,
  • Papryka mielona słodka,
  • Czosnek granulowany,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 1 łyżeczka pełna majeranku,
  • 1 pełna łyżeczka tymianku,
  • Sól do smaku

Wykonanie:

Wypłukaną i odsączoną z wody polędwicę kroimy w plastry ok. 1 cm grubości, rozbijamy z dwóch stron. Posypujemy obficie z jednej strony pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie na dużą patelnię dajemy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy, dajemy 3 gałązki rozmarynu, smażymy na średnim płomieniu 1 minutę, delikatnie nimi ruszamy, żeby się nie przypaliły. Rozmaryn przekładamy do miski, a na olej dajemy plastry mięsa, przyprawą do spodu, tak, żeby się nie stykały ze sobą. Smażymy w dwóch turach, najpierw po 4 minuty na stronie przyprawionej, a następnie po 1 minucie na drugiej stronie. Mięso w trakcie smażenia będzie puszczało płyn. Obsmażone mięso z pierwszej tury przekładamy do miski z rozmarynem, drugą turę zostawiamy na patelni, przekładamy do niego z powrotem pozostałe mięso z miski razem z rozmarynem. Wlewamy 500 ml bulionu lub wywaru, 1 łyżeczkę smalcu, majeranek, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 2 godziny na mniejszym płomieniu. Pod koniec duszenia dajemy 3 łyżeczki musztardy. Kiedy mięso zrobi się miękkie, odkrywamy pokrywkę, zwiększamy płomień, tak, żeby płyn się wygotował. Trwa to ok 15 minut. Musicie często mieszać i pilnować, żeby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby na koniec doprawcie odrobiną soli.

Smacznego :))

wołowina, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, musztarda francuska, rozmaryn, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1