Polędwica cygańska wołowa to bardzo delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do duszenia. Zrobiona według tego przepisu smakuje rewelacyjnie
Co potrzeba:
- 900 g wołowej polędwicy cygańskiej,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 ml wywaru lub bulionu,
- 3 pełne łyżeczki musztardy francuskiej,
- Pieprz,
- Papryka mielona słodka,
- Czosnek granulowany,
- 2 liście laurowe,
- 6 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka smalcu,
- 1 łyżeczka pełna majeranku,
- 1 pełna łyżeczka tymianku,
- Sól do smaku
Wykonanie:
Wypłukaną i odsączoną z wody polędwicę kroimy w plastry ok. 1
cm grubości, rozbijamy z dwóch stron. Posypujemy obficie z jednej strony pieprzem,
czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie
na dużą patelnię dajemy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy, dajemy 3 gałązki rozmarynu,
smażymy na średnim płomieniu 1 minutę, delikatnie nimi ruszamy, żeby się nie przypaliły. Rozmaryn przekładamy do miski, a na olej dajemy plastry mięsa, przyprawą do
spodu, tak, żeby się nie stykały ze sobą. Smażymy w dwóch turach, najpierw po 4
minuty na stronie przyprawionej, a następnie po 1 minucie na drugiej stronie. Mięso
w trakcie smażenia będzie puszczało płyn. Obsmażone mięso z pierwszej tury przekładamy
do miski z rozmarynem, drugą turę zostawiamy na patelni, przekładamy do niego z powrotem pozostałe
mięso z miski razem z rozmarynem. Wlewamy 500 ml bulionu lub wywaru, 1 łyżeczkę
smalcu, majeranek, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, delikatnie
mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 2 godziny na mniejszym płomieniu.
Pod koniec duszenia dajemy 3 łyżeczki musztardy. Kiedy mięso zrobi się miękkie,
odkrywamy pokrywkę, zwiększamy płomień, tak, żeby płyn się wygotował. Trwa to
ok 15 minut. Musicie często mieszać i pilnować, żeby nic się nie przypaliło. W
razie potrzeby na koniec doprawcie odrobiną soli.
wołowina, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, musztarda francuska, rozmaryn,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1