Owoce pigwowca są często mylone z pigwą, chociaż wielkością przypominają owoce orzecha włoskiego. Niesamowicie bogate w witaminę C (przebijając pod tym względem cytryny), pektyny, sole mineralne, kwasy organiczne, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają cholesterol. Syrop robiony poniższą metodą na zimno nie traci swoich właściwości. Dodany do herbaty działa wzmacniająco i uodparniająco, doskonale zastępuje cytrynę. Bardzo ważną cechą pigwowca jest to, ze nie przyjmuje metali ciężkich, więc niezależnie gdzie rośnie, jest zdrowy.
Co potrzeba:
- Dojrzałe owoce pigwowca,
- Cukier
Wykonanie:
Pigwowca myjemy, zostawiamy do wyschnięcia, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki. Do słoików
sypiemy na dno cukier, układamy warstwę pigwowca, zasypujemy warstwą cukru i
tak do napełnienia słoików. Na dnie i na wierzchu musi być zawsze warstwa
cukru. Napełnione słoiki zostawiamy na 1 dzień na wierzchu, bez zakręcania.
Przykrywamy ścierką, żeby muszki nie wpadły do słoików. W tym czasie pigwowiec
zacznie puszczać sok i cukier zacznie się rozpuszczać. Zakręcamy słoiki pokrywką,
ale nie dokręcamy do końca, wstawiamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy
słoikami, żeby cukier się rozpuścił do końca i wtedy dokręcamy. Do herbaty wykorzystujemy
syrop i owoce.
Smacznego :))
pigwowiec, pigwa
Dobrze wiedzieć nie wiedziałam że coś takiego jest
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przepis, witaminy na całą zimę prosto z krzaka :D
UsuńJa już zaczęłam zbiórkę pigwowca w swoim ogrodzie, dojrzewa powoli na krzakach i niestety spada z nich, czasem za wcześnie.
OdpowiedzUsuńTen, co spadnie jest już dojrzały, więc do syropu nim 😊
Usuń