Surówka z czerwonej kapusty w zalewie słodko-winnej

 

Surówka z czerwonej kapusty w zalewie słodko-winnej

Ten przepis stworzyłam specjalnie dla mojego męża, który bardzo lubi czerwoną kapustę, a w tej surówce wprost uwielbia. Surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale również do grilla, bułek, pity, tortilli... Możecie ją trzymać w lodówce ok. 2 tygodnie, z każdym dniem jest lepsza

Co potrzeba:

  • 700 g czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka (ok. 170-180 g),
  • 1 średnia cebula (ok. 70 g),

Co potrzeba na zalewę:

  • 50 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • 50 ml oleju,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Kapustę kroimy w cienkie paseczki lub szatkujemy, dajemy do większego pojemnika. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Całość mieszamy. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do rondelka, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin do przegryzienia, co jakiś czas mieszamy.

Smacznego :))

czerwona kapusta, zalewa słodko-winna, marchewka, cebula, ocet jabłkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1