Ten przepis stworzyłam specjalnie dla mojego męża, który bardzo lubi czerwoną kapustę, a w tej surówce wprost ją uwielbia. Surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale również do grilla, bułek, pity, tortilli... Możecie ją trzymać w lodówce ok. 2 tygodnie, z każdym dniem jest lepsza
Co potrzeba:
- 700 g czerwonej kapusty,
- 1 marchewka (ok. 170-180 g),
- 1 średnia cebula (ok. 70 g),
Co potrzeba na zalewę:
- 50 g cukru,
- 50 ml wody,
- 50 ml oleju,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Kapustę kroimy w cienkie paseczki lub szatkujemy, dajemy do
większego pojemnika. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Całość mieszamy. Wszystkie składniki na
zalewę dajemy do rondelka, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do
rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty, dokładnie mieszamy.
Zostawiamy na kilka godzin do przegryzienia, co jakiś czas mieszamy.
Smacznego :))
Bardzo smaczna surówka,polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że posmakowała :)
Usuń