Z przepisu wychodzą pyszne, słodziutkie gruszki, które można jeść bezpośrednio ze słoika albo wykorzystać do deserów, lodów, ciast... Ilość zalewy musicie dostosować do ilości gruszek, które posiadacie, wystarczy zachować proporcje
Co potrzeba:
- 2 kg twardych, dojrzałych gruszek
Co potrzeba na zalewę:
- 1 l wody,
- 500 g cukru,
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
- po 2 goździki do każdego słoika
Wykonanie:
Składniki na zalewę dajemy do większego garnka, zagotowujemy. Gruszki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, wykrawamy środki, dodajemy do gorącej zalewy i całość gotujemy 15 minut. Po tym czasie przekładamy same gruszki do słoików, do każdego dodajemy goździki, zalewamy zalewą zostawiając 2 cm wolne od brzegu słoika. Słoiki zakręcamy i umieszczamy w garnku wyścielonym ściereczką. Napełniamy garnek wodą do ¾ wysokości słoików, gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Słoiki wyciągamy na blat do wystudzenia.
Smacznego :))
gruszki, goździki
Uwielbiam takie gruszki!!!
OdpowiedzUsuń