Soczysta i aromatyczna kaczka z pysznym farszem posmakuje niejednemu
Co potrzeba:
- Kaczka ok. 2 kg – 2,1 kg
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 1 jajko,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki majeranku,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Kaczkę nacieramy wszędzie (również w środku) solą, pieprzem
i majerankiem, wkładamy do lodówki na całą dobę. Do miski dajemy mięso mielone
z indyka, pokrojoną drobno wątróbkę, pokrojoną bardzo drobno cebulę, posiekaną
natkę pietruszki, jajko, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu,
wszystko dokładnie mieszamy. Farsz upychamy w kaczkę, spinamy szpilkami do
mięsa lub zszywamy nicią tak, żeby farsz nie uciekał. Kaczkę wkładamy do
gęsiarki lub brytfanny, wlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywką,
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy ok. 120-130 minut na
termoobiegu.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1