Kaczka pieczona, nadziewana wątróbką i mięsem mielonym

 

Kaczka pieczona, nadziewana wątróbką i mięsem mielonym

Soczysta i aromatyczna kaczka z pysznym farszem posmakuje niejednemu 

Co potrzeba:

  • Kaczka ok. 2 kg – 2,1 kg
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Kaczkę nacieramy wszędzie (również w środku) solą, pieprzem i majerankiem, wkładamy do lodówki na całą dobę. Do miski dajemy mięso mielone z indyka, pokrojoną drobno wątróbkę, pokrojoną bardzo drobno cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy. Farsz upychamy w kaczkę, spinamy szpilkami do mięsa lub zszywamy nicią tak, żeby farsz nie uciekał. Kaczkę wkładamy do gęsiarki lub brytfanny, wlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy ok. 120-130 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

kaczka, mięso mielone, wątróbka, natka pietruszki, majeranek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1