Łopatka wieprzowa duszona z papryką, cebulą i pieczarkami

 

Łopatka wieprzowa duszona z papryką, cebulą i pieczarkami

Potrawa, która robi się sama w piekarniku, doskonała z pieczywem

Co potrzeba:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 3 duże mięsiste czerwone papryki,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 szt. ziela angielskiego,
  • 3 duże cebule,
  • 1 nie czubata łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka tymianku

Wykonanie:

Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż włókien na dwie części, następnie każdą część kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 0,5  cm, przekładamy do dużej, wysokiej patelni, którą możemy dać do piekarnika, na mięso dajemy pieczarki w całości, pokrojoną paprykę w średnie kawałki, na paprykę dajemy cebulę pokrojoną w cieńsze pióra. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, posypujemy solą i tymiankiem. 



Przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie delikatnie mieszamy, przykrywamy, pieczemy 45 minut.

Smacznego :))

łopatka wieprzowa, wieprzowina, pieczarki, papryka czerwona, cebula, ziele angielskie, tymianek liść laurowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1