Potrawa, która robi się sama w piekarniku, doskonała z pieczywem
Co potrzeba:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 3 duże mięsiste czerwone papryki,
- 500 g pieczarek,
- 2 liście laurowe,
- 8 szt. ziela angielskiego,
- 3 duże cebule,
- 1 nie czubata łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż włókien na dwie części, następnie każdą część kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 0,5 cm, przekładamy do dużej, wysokiej patelni, którą możemy dać do piekarnika, na mięso dajemy pieczarki w całości, pokrojoną paprykę w średnie kawałki, na paprykę dajemy cebulę pokrojoną w cieńsze pióra. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, posypujemy solą i tymiankiem.
Przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C,
pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie delikatnie mieszamy,
przykrywamy, pieczemy 45 minut.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1