Sałatka z kapusty pekińskiej z mozzarellą, ogórkiem, papryką, szczypiorkiem, pieczarkami i sosem winegret

 

Sałatka z kapusty pekińskiej z mozzarellą, ogórkiem, papryką, szczypiorkiem, pieczarkami i sosem winegret

Lekka sałatka, którą możecie zabrać ze sobą do pracy

Co potrzeba:

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej lub 1/4 większej,
  • 1 duża czerwona, mięsista papryka,
  • 1/2 długiego ogórka wężowego,
  • 8 większych pieczarek,
  • 1 szt. mozzarelli,
  • 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku,
  • Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu

Wykonanie:

Robimy sos winegret według TEGO przepisu, zostawiamy do przegryzienia się składników. W tym czasie pieczarki obieramy ze skóry, dajemy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, solimy 1 płaską łyżeczkę soli, przykrywamy, gotujemy 8-10 minut na mniejszym płomieniu. Wykładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską kroimy w cienkie i dość krótkie paseczki, przekładamy do miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobne paski, mozzarellę pokrojoną w małą kostkę, posiekany szczypiorek, ogórka obranego ze skóry i pokrojonego w ćwierćplasterki, wystudzone pieczarki pokrojone w mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy sos winegret, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 20 minut do przegryzienia się składników. Przed podaniem mieszamy.

Smacznego :))

kapusta pekińska, pieczarki, ogórek, mozzarella, szczypiorek, papryka czerwona, sos winegret, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1