Lekka sałatka, którą możecie zabrać ze sobą do pracy
Co potrzeba:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej lub 1/4 większej,
- 1 duża czerwona, mięsista papryka,
- 1/2 długiego ogórka wężowego,
- 8 większych pieczarek,
- 1 szt. mozzarelli,
- 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku,
- Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu
Wykonanie:
Robimy sos winegret według TEGO przepisu, zostawiamy do
przegryzienia się składników. W tym czasie pieczarki obieramy ze skóry, dajemy
do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, solimy 1 płaską łyżeczkę
soli, przykrywamy, gotujemy 8-10 minut na mniejszym płomieniu. Wykładamy na
sitko, zostawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską kroimy w cienkie i dość
krótkie paseczki, przekładamy do miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobne
paski, mozzarellę pokrojoną w małą kostkę, posiekany szczypiorek, ogórka
obranego ze skóry i pokrojonego w ćwierćplasterki, wystudzone pieczarki
pokrojone w mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy sos
winegret, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 20 minut do
przegryzienia się składników. Przed podaniem mieszamy.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1