Biszkopt makowy z kremem ananasowym

Biszkopt makowy z kremem ananasowym

Pyszny w smaku delikatny makowy biszkopt z lekkim kremem ananasowym zadowoli nie jedno podniebienie. Ciasto jest delikatne i nie za słodkie, w sam raz na świąteczny stół, ale też doskonale sprawdzi się do codziennej kawy czy herbaty. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm 

Co potrzeba na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Co potrzeba na krem:

  • 800 g śmietany 30%,
  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 4 nieczubate łyżki cukru pudru,
  • 20 g żelatyny,
  • 1 puszka ananasów

Co potrzeba na polewę:

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej (50 g),
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej (50 g),
  • 4 łyżki śmietany 30 %

Wykonanie:

Pieczemy biszkopt: ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po 3 żółtka cały czas ubijamy, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 30 minut na funkcji góra-dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia. Zimny przekrajamy na dwie części.

Robimy krem: Ananasy osączamy z soku, kroimy na małe kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącego soku z osączonych ananasów, dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Gdyby soku było za mało, uzupełniamy wodą. W misce ubijamy śmietanę na sztywno, do drugiej miski dajemy jogurt, cukier puder, ubijamy do lekkiego spienienia. Do szklanki z wystudzoną żelatyną dajemy 2 łyżki ubitego jogurtu, mieszamy, przelewamy całość do miski z jogurtem, chwilę ubijamy, dodajemy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy ananasy, mieszamy. Na blachę po pieczeniu biszkopta dajemy nowy papier do pieczenia, układamy jedną część biszkopta, wykładamy 3/4 kremu, rozprowadzamy równomiernie, układamy drugą część biszkopta, delikatnie dociskamy, wykładamy resztę kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego :))

 jajka, śmietanka 30%, śmietana 30%, ananasy, jogurt naturalny, żelatyna, mak, czekolada

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1