Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami i kiszonym ogórkiem

 

Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami i kiszonym ogórkiem
Delikatne, rewelacyjne w smaku. Takie polędwiczki doskonale sprawdzą się na obiad i kolację. Potrzebna będzie Wam patelnia, którą możecie dać do piekarnika

Co potrzeba:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 300 g grzybów świeżych lub mrożonych,
  • 50 g masła,
  • 2 średnie kiszone ogórki,
  • 2 pełne łyżki śmietany 18% kwaśnej,
  • 1 szklanka wywaru mięsno-warzywnego

Co potrzeba na marynatę:

  • 3 większe ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 6 łyżek oleju

Wykonanie:

Składniki na marynatę przekładamy do większej miski, mieszamy. Polędwiczki myjemy, osączamy z wody, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, każdy plaster rozpłaszczamy ręką z dwóch stron, przekładamy do marynaty, mieszamy delikatnie, aż każdy plaster będzie nią pokryty. Odstawiamy na 1 godzinę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra, smażymy do zeszklenia i delikatnego zrumienienia, dodajemy grzyby pokrojone w kawałki, mieszamy, smażymy 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy ogórki pokrojone w mniejszą kostkę, mieszamy, smażymy 5 minut cały czas mieszając. Gotowe przekładamy do miseczki do wystudzenia. Na patelnię po smażeniu grzybów dajemy polędwiczki wraz z marynatą, układamy je obok siebie, żeby za bardzo nie nachodziły na siebie. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na większym płomieniu. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy wywar mięsno-warzywny, smażymy 1 minutę, wyłączamy płomień. Do miseczki z usmażonymi grzybami dajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, całość przekładamy do polędwiczek, mieszamy dokładnie. Patelnię przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C, dusimy 30 minut na termoobiegu. W razie konieczności jeszcze doprawiamy.

Smacznego :))

polędwiczki wieprzowe, polędwica wieprzowa, grzyby, kiszone ogórki, kiszony ogórek, cebula, masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1