Podany przepis różni się nieco od przepisu na opakowaniach dżemixu i konfiturexu, ale tak robię od lat i dżem wychodzi pyszny. Nie jest za słodki, można go dodawać do jogurtu, Z przepisu wychodzi ok. 9-10 słoików 0,33l
Co potrzeba:
- 4 kg czereśni,
- 3 torebki dżemixu, żelfixu lub konfiturexu (3:1 lub 2:1),
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Przygotowujemy słoiki. Z umytych czereśni usuwamy pestki najlepiej za pomocą drylownicy. Wydrylowane czereśnie przekładamy do dużego garnka, wsypujemy dżemix lub konfiturex i dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na palniku na małym płomieniu, wlewamy wodę i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy czereśnie zaczną wypuszczać sok, zwiększamy płomień i gotujemy 3 minuty, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy dalej. Kiedy czereśnie zaczną wrzeć nastawiamy minutnik na 3 minuty i gotujemy cały czas mieszając. Gotowy dżem przekładamy małym czerpakiem do słoików po same brzegi zaczynając od wyłapywania owoców, żeby we wszystkich słoikach było mniej więcej tyle samo czereśni i płynu, wycieramy słoiki wilgotnym papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem na 15-20 minut, żeby nakrętki dobrze złapały.
Smacznego :))
czereśnie, dżemix, żelfix, konfiturex
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1