Jogurt naturalny domowy

Jogurt naturalny domowy


Na początek potrzebujemy jogurt naturalny do rozmnożenia bakterii jogurtowych, potem już wyrabiamy swój pyszny domowy jogurt. Jogurt wychodzi dosyć gęsty, możecie używać go w wersji naturalnej lub dodawać do niego owoce, ziarna i co lubicie, dosładzać na przykład miodem według własnego smaku. Ja używam tego jogurtu między innymi do pieczenia TYCH bułek.


Co potrzeba:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

  • 1 litr mleka 3,2% (może być z kartonu UHT)

Wykonanie:

Mleko ogrzewamy w garnku do temperatury ok. 42°C – 45°C, jeśli nie macie termometru najlepiej wsadzać palec, oczywiście czysty :) do mleka, co pewien czas, aż poczujecie, że mleko robi się bardzo ciepłe. Wyłączamy wówczas płomień. Do mleka dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w miejsce, w którym okryjemy garnek kocykiem, żeby miał ciepło. Po ok. 12 godzinach jogurt jest gotowy. Taki jogurt możecie przelać do małych zamykanych pojemników i przechowywać go w lodówce ok. tygodnia. Jeden pojemnik zostawcie sobie do zrobienia następnego jogurtu. Jeśli chcecie jogurt bardzo gesty, zróbcie według TEGO przepisu

Smacznego :))

truskawki, owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1