Młode ziemniaki najlepsze są podawane w całości, polane masełkiem i posypane koperkiem.
Co potrzeba:
- Ok. 1 kg ziemniaków,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy, przekładamy do garnka, jeśli mamy większe ziemniaki kroimy je na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą tak, żeby były przykryte, solimy i gotujemy pod przykryciem, najpierw na dużym płomieniu, a kiedy zaczną się gotować, na małym do miękkości. Odcedzamy, zdejmujemy pokrywkę, żeby para wyleciała, dajemy masło, przykrywamy i delikatnie ruszamy garnkiem, żeby masło równomiernie rozprowadziło się po ziemniakach. Wykładamy na talerze i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1