Jogurt grecki naturalny bardzo gęsty

Jogurt grecki naturalny bardzo gęsty


Jest to następna wersja jogurtu naturalnego typu greckiego, bardziej gęstego niż poprzedni



Co potrzeba:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

  • 1 litr mleka 3,2% (może być z kartonu UHT)

Wykonanie:

Mleko ogrzewamy w garnku do temperatury ok. 42°C – 45°C, jeśli nie macie termometru najlepiej wsadzać palec, oczywiście czysty do mleka co pewien czas, aż nie poczujecie, że mleko robi się bardzo ciepłe. Wyłączamy wówczas płomień. Do mleka dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w miejsce, w którym okryjemy garnek kocykiem, żeby miał ciepło. Po ok. 12 godzinach zrobi nam się jogurt. Taki jogurt jest, co prawda, gotowy do jedzenia, ale my zrobimy go jeszcze bardziej gęstym bez dodawania zagęszczaczy. Odlewamy porcję, która będzie starterem na następny jogurt do małego słoiczka, zakręcamy i wstawiamy do lodówki, w której może stać ok. 1 tygodnia. Resztę jogurtu mieszamy delikatnie i wylewamy na sitko z podwójnie złożoną pieluchą tetrową lub gazą. Zostawiamy do odsączenia serwatki na 5 godzin. Gotowy jogurt przekładamy do słoiczka, lub pojemniczków. Jogurt możemy wykorzystać naturalny lub dosłodzić np. miodem lub cukrem trzcinowym i dodać owoce, ziarna, płatki. W lodówce może stać ok. 1 tygodnia. Jeśli jogurt będziecie odsączać 12 godzin, powstanie doskonałe smarowidło jogurtowe do chleba. W trakcie odsączania możecie dodać przyprawy, zioła, warzywa, stworzycie wówczas pyszny jogurt do smarowania w różnych smakach.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1