Rabarbar to niezapomniany smak z mojego dzieciństwa, objadałam się nim, jak tylko wychodził z ziemi, a moja babcia piekła to pyszne ciasto:) Wymiary blachy 28 x 36 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 6 szt. długiego rabarbaru,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1 pełna łyżka miękkiego masła
- 200 g miękkiego masła,
- 300 g mąki tortowej (1 i ¾ szklanki),
- 150 g cukru (2/3 szklanki),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Odmierzamy 500 g mąki. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy masło, cukier, 3 łyżki mąki, którą odmierzyliśmy wcześniej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże powinny zacząć rosnąć. Dodajemy resztę mąki, sól, jajka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Początkowo nie będzie się dobrze mieszało, ciasto będzie bardzo lepkie, ale z czasem zobaczycie, jak zaczyna robić się delikatniejsze i bardziej puszyste. Lepić się będzie cały czas. Tak wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie przygotujemy kruszonkę. Do miski dajemy wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiamy ciasto ręką, starając się połączyć składniki ze sobą. Początkowo będzie Wam się wydawać, że jest to nie możliwe, ponieważ składniki nie będą się ze sobą szybko łączyć, jednak po chwili zobaczycie, że jest to jednak możliwe. Zacznie się robić jednolita masa, której już nie zagniatajcie, tylko zostawcie w kawałkach. W tym czasie myjemy rabarbar, wycieramy, odcinamy końce i kroimy na kawałki ok. 3 cm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy z miski na blat posypany obficie mąką, dobrze jest też posypać sobie ręce mąką, ponieważ ciasto dalej się lepi. Obtaczamy ciasto w mące i rozpłaszczamy go na wielkość blachy. Przekładamy na blachę i wyrównujemy naciskając palcami. Robimy nacięcia w cieście za pomocą noża, żeby wyszło powietrze, układamy pocięty rabarbar jeden obok drugiego, a na wierzch sypiemy równomiernie kruszonką. Kruszonkę w trakcie sypania musicie rozdrabniać na mniejsze kawałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 50 - 60 minut na funkcję pieczenia góra – dół na środkową półkę. Na koniec pieczenia możecie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Kruszonka powinna być rumiana a patyczek powinien być suchy po wyjęciu. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :))
kruszonka, rabarbar, drożdże, drożdżówka
bardzo lubię takie sezonowe ciasta z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńsmaczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPyszności rabarbarowe. A jak jest kruszonka jak na Twoim cieście, to już pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńrabarbar jest mega, nie próbowałam jeszcze w połączeniu z drożdżówką
OdpowiedzUsuńo mniammm ciasto z rabarbarem, czas najwyższy zrobić :)
OdpowiedzUsuńNo cudo! Z samego rana takie rzeczy widzę.. no i teraz nie mam ochoty na śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie chciałabym zapytać o jakie 3 łyżki mąki chodzi w składnikach ich nie ma
OdpowiedzUsuńOdmierzasz 500 g maki i z tego bierzesz 3 łyżki do rozczynu
Usuń