Z podanego przepisu wychodzi 5-6 słoików 0,33 l w zależności jakie są truskawki. Czasami są bardziej suche, a czasami wodniste. Na opakowaniach z żelfixem i dżemixem są nieco inne proporcje, ale ja wolę dżemy niezbyt słodkie. Jeśli lubicie bardzo słodkie proponuję proporcję 2:1 i tyle cukru, ile zaleca producent na opakowaniu.
Co potrzeba:
- 2,5 kg truskawek,
- 2 torebki żelfixu, dżemixu lub konfiturexu (3:1 lub 2:1),
- 1,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Potrzebne będą czyste słoiki 0,33 l. Truskawki mieszamy w większym garnku z żelfixem lub konfiturexem i podgrzewamy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Kiedy puszczą więcej soku zwiększamy płomień i gotujemy 3 minuty. Wsypujemy cukier i znów mieszamy doprowadzając do gotowania. Kiedy truskawki zaczną się gotować ustawiamy minutnik na 3 minuty i gotujemy cały czas mieszając. Przekładamy za pomocą małego czerpaka do słoików napełniając truskawkami po same brzegi. Wycieramy słoiki papierowym ręcznikiem zwilżonym wodą i zakręcamy pokrywkami. Odwracamy słoiki do góry dnem, żeby pokrywki dobrze złapały.
Smacznego :))
truskawki, żelfix, dżemix, konfiturex
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1