Ligawa wołowa duszona w delikatnym sosie z cebulą

 

Ligawa wołowa duszona w delikatnym sosie z cebulą

Delikatny sos cebulowy, dobrze doprawiony, to było to, czego było potrzeba tej wołowinie.  

Co potrzeba:

  • 500 g-600 g ligawy wołowej (4 plastry),
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 duże cebule,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 litr bulionu lub wywaru,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Mąka tortowa typ 450

 Wykonanie:

Mięso smażymy na oleju na dużym płomieniu po 2 minuty z każdej strony, następnie odwracamy jeszcze raz na pierwszą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Przekładamy na talerz bez tłuszczu. Do pozostałego na patelni tłuszczu dajemy cebulę pokrojoną w drobne pióra, dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, smażymy do zeszklenia się cebuli często mieszając, żeby się nie przypaliła. Cebula nabierze brązowego koloru od pozostałości po smażeniu mięsa. Do podsmażonej cebuli dajemy z powrotem mięso wraz z powstałym na talerzu płynem, wlewamy bulion lub wywar, gotujemy pod przykryciem  ok 1,5 godziny. Po tym czasie w kubku rozrabiamy 1 pełną łyżkę mąki z 3 łyżkami wody, dodajemy 3-4 łyżki rzadkiego sosu, dokładnie mieszamy, przelewamy do mięsa, mieszamy, gotujemy 5-7 minut, w razie konieczności doprawiamy.

Smacznego :))

wołowina, ligawa wołowa, cebula, bulion, wywar, 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1