Delikatny sos cebulowy, dobrze doprawiony, to było to, czego było potrzeba tej wołowinie.
Co potrzeba:
- 500 g-600 g ligawy wołowej (4 plastry),
- 4 łyżki oleju,
- 3 duże cebule,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 litr bulionu lub wywaru,
- Sól,
- Pieprz,
- Mąka tortowa typ 450
Mięso smażymy na oleju na dużym płomieniu po 2 minuty z
każdej strony, następnie odwracamy jeszcze raz na pierwszą stronę, smażymy
dodatkowe 2 minuty. Przekładamy na talerz bez tłuszczu. Do pozostałego na
patelni tłuszczu dajemy cebulę pokrojoną w drobne pióra, dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki
soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, smażymy
do zeszklenia się cebuli często mieszając, żeby się nie przypaliła. Cebula
nabierze brązowego koloru od pozostałości po smażeniu mięsa. Do podsmażonej
cebuli dajemy z powrotem mięso wraz z powstałym na talerzu płynem, wlewamy
bulion lub wywar, gotujemy pod przykryciem
ok 1,5 godziny. Po tym czasie w kubku rozrabiamy 1 pełną łyżkę mąki z 3
łyżkami wody, dodajemy 3-4 łyżki rzadkiego sosu, dokładnie mieszamy, przelewamy
do mięsa, mieszamy, gotujemy 5-7 minut, w razie konieczności doprawiamy.
Smacznego :))
wołowina, ligawa wołowa, cebula, bulion, wywar,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1