Galareta na nóżkach wieprzowych i golonkach z indyka

 

Galareta wieprzowo indycza

Pyszna, pełna mięsa, aromatyczna od przypraw. Galareta zawiera naturalny kolagen, który doskonale wpływa na prawidłową pracę naszych stawów. 

Co potrzeba:

  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 2 duże golonki z indyka (ok. 1 kg ),
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 średniego selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 szt. ziela angielskiego,
  • 10 średnich ząbków czosnku,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Do dużego garnka (ok. 6 l) dajemy umyte nóżki wieprzowe, golonki indycze, obraną marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, dopełniamy wodą do 6 litrów. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 godziny na mniejszym płomieniu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wyjmujemy wszystko podbierakiem do miski do wystudzenia, a powstały wywar przelewamy przez gęste sitko do drugiego garnka. Chłodne mięso oddzielamy od kości, kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do czystej miski, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, dokładnie mieszamy. Marchewkę kroimy w plasterki, resztę warzyw odrzucamy. Do przecedzonego wywaru dajemy płaską łyżkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy, próbujemy, czy jest doprawiony. Wywar powinien być dobrze doprawiony, ponieważ po zmieszaniu z mięsem będzie nieco łagodniejszy. Na dnie przygotowanych pojemników układamy po kilka plasterków marchewki, dajemy porcje mięsa, zalewamy wywarem, zostawiamy do wystudzenia, a zimne wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyłożeniu na talerz, bezpośrednio przed jedzeniem polewamy sokiem z cytryny lub octem.

Smacznego :))

 galareta, golonki indycze, indyk, wieprzowina, nóżki wieprzowe, czosnek, marchewka


3 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1