Pyszna, pełna mięsa, aromatyczna od przypraw. Galareta zawiera naturalny kolagen, który doskonale wpływa na prawidłową pracę naszych stawów.
Co potrzeba:
- 2 nóżki wieprzowe,
- 2 duże golonki z indyka (ok. 1 kg ),
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 średniego selera,
- 2 liście laurowe,
- 8 szt. ziela angielskiego,
- 10 średnich ząbków czosnku,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Do dużego garnka (ok. 6 l) dajemy umyte nóżki wieprzowe, golonki indycze, obraną
marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, dopełniamy
wodą do 6 litrów. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem
ok. 3-4 godziny na mniejszym płomieniu, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Wyjmujemy wszystko podbierakiem do miski do wystudzenia, a powstały wywar
przelewamy przez gęste sitko do drugiego garnka. Chłodne mięso oddzielamy od
kości, kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do czystej miski, dodajemy czosnek
przepuszczony przez praskę, dokładnie mieszamy. Marchewkę kroimy w plasterki,
resztę warzyw odrzucamy. Do przecedzonego wywaru dajemy płaską łyżkę soli,
płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy, próbujemy, czy jest doprawiony. Wywar
powinien być dobrze doprawiony, ponieważ po zmieszaniu z mięsem będzie nieco
łagodniejszy. Na dnie przygotowanych pojemników układamy po kilka plasterków
marchewki, dajemy porcje mięsa, zalewamy wywarem, zostawiamy do wystudzenia, a
zimne wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyłożeniu na talerz, bezpośrednio
przed jedzeniem polewamy sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego :))
Świetna galaretka!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuper wyglądają te galaretki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń