Pierś kurczaka z papryką, pieczarkami, cebulą i ryżem curry

 Pierś kurczaka z papryką, pieczarkami, cebulą i ryżem curry

Doskonały i aromatyczny ryż w towarzystwie kurczaka i warzyw, to pyszne danie na obiad i nie tylko. Bo przecież równie dobrze sprawdzi się na kolację.

Co potrzeba:

  • Ryż curry ugotowany według TEGO przepisu 

Co potrzeba do przygotowania mięsa:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 6 dużych cebul,
  • 2 duże czerwone, mięsiste papryki,
  • 800 g pieczarek,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • oregano

 Przygotowujemy składniki do osobnych misek: pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze paski. Piersi myjemy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm, smażymy na dużej patelni w dwóch porcjach na 4 łyżkach oleju każda porcja. Smażymy na dużym płomieniu do momentu, kiedy mięso się zetnie z każdej strony i delikatnie obrumieni. Nie smażymy za długo, żeby nie było suche. Do każdej porcji w trakcie smażenia dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki oregano. Obsmażone porcje kurczaka bez tłuszczu przekładamy do miski. Na patelnię dolewamy 4 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszamy, dodajemy paprykę, smażymy na średnim płomieniu do chwili zeszklenia się papryki, często mieszając, żeby cebula i papryka się nie przypaliły. Wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy pieczarki, smażymy, aż płyn ze smażenia pieczarek się wysmaży. Dodajemy z powrotem usmażone wcześniej mięso, mieszamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy, smażymy 2-3 minuty. Próbujemy, czy jest wystarczająca ilość soli.

Smacznego :))

curry, papryka, kurczak, pierś kurczaka, pieczarki, cebula, oregano, filet z kurczaka, czerwona papryka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1