Doskonały i aromatyczny ryż w towarzystwie kurczaka i warzyw, to pyszne danie na obiad i nie tylko. Bo przecież równie dobrze sprawdzi się na kolację.
Co potrzeba:
- Ryż curry ugotowany według TEGO przepisu
Co potrzeba do przygotowania mięsa:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 6 dużych cebul,
- 2 duże czerwone, mięsiste papryki,
- 800 g pieczarek,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- oregano
Przygotowujemy składniki do osobnych misek: pieczarki obieramy, kroimy w
plasterki, cebulę kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych,
kroimy w mniejsze paski. Piersi myjemy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm,
smażymy na dużej patelni w dwóch porcjach na 4 łyżkach oleju każda porcja.
Smażymy na dużym płomieniu do momentu, kiedy mięso się zetnie z każdej strony i delikatnie obrumieni. Nie
smażymy za długo, żeby nie było suche. Do każdej porcji w trakcie smażenia
dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki oregano.
Obsmażone porcje kurczaka bez tłuszczu przekładamy do miski. Na patelnię
dolewamy 4 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy na średnim płomieniu do
zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki
pieprzu. Mieszamy, dodajemy paprykę, smażymy na średnim płomieniu do chwili
zeszklenia się papryki, często mieszając, żeby cebula i papryka się nie
przypaliły. Wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy pieczarki, smażymy, aż płyn ze
smażenia pieczarek się wysmaży. Dodajemy z powrotem usmażone wcześniej mięso,
mieszamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, dokładnie
mieszamy, smażymy 2-3 minuty. Próbujemy, czy jest wystarczająca ilość soli.
Smacznego :))
curry, papryka, kurczak, pierś kurczaka, pieczarki, cebula, oregano, filet z kurczaka, czerwona papryka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1