Do jedzenia takiego mięsiwa nie trzeba nikogo zbytnio zachęcać, ponieważ po otworzeniu słoika aromat wydobywający się z niego działa pobudzająco na nasz apetyt, a po spróbowaniu nasze kubki smakowa szaleją i chcą więcej. Na wierzchu delikatny smalczyk a na dnie pyszna galaretka. Takie mięsiwo robiła moja mama, kiedy byłam jeszcze dzieckiem, a ja czekałam niecierpliwie, kiedy w końcu będzie gotowe do jedzenia. Teraz sama robię takie przysmaki, a domownicy z utęsknieniem czekają na otwarcie pierwszego słoika. Następne znikają, nie wiem, kiedy
Co potrzeba:
- 3 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 3 pełne łyżeczki majeranku,
- 45 g soli,
- 1 pełna łyżeczka pieprzu,
- 1 duża główka czosnku,
Przygotowujemy słoiki, które mają prosty kształt, będzie Wam
dobrze wyjmować mięsiwo. Mięso myjemy,
osączamy z wody, kroimy na kawałki wielkości 2 x 2 cm, przekładamy do miski.
Dodajemy 3/4 szklanki wody, majeranek, sól, pieprz, czosnek przepuszczony przez
praskę, dokładnie mieszamy, aż mięso będzie się kleić. Napełniamy słoiki mięsem do wysokości 3 cm od
brzegu dobrze ubijając, wycieramy brzegi słoików suchą chusteczką lub
papierowym ręcznikiem, zakręcamy. Układamy w garnku wyścielonym ściereczką,
zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy przez trzy kolejne dni. W
pierwszym dniu gotujemy 1 i ½ godziny licząc od momentu zagotowania się wody w garnku, w drugim dniu gotujemy 1 godzinę, w
trzecim dniu gotujemy 1 godzinę. Za każdym razem słoiki zostawiamy w garnku,
musicie jedynie uzupełnić wodę przed następnym gotowaniem. Jeżeli w trakcie
gotowania woda się nadmiernie wygotuje, musicie ją uzupełniać wlewając wrzącą
wodę z czajnika. Zimne słoiki z mięsiwem po trzykrotnym gotowaniu przenosimy w
chłodne miejsce, żeby stężała galaretka. Takie mięsiwo może stać nieotwierane do następnego
roku.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, czosnek,
Moje smaki, oj dawno już nie robiłam ;-D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić :D
UsuńWłaśnie od dawna mam ten przepis do wypróbowania, dzięki za przypomnienie, to musi być pyszne ☺☺
OdpowiedzUsuńJest pyszne :D
UsuńTakie jedzonko jest najlepsze
OdpowiedzUsuńDokładnie jest tak, jak napisałaś :D
UsuńWłaśnie zrobiłam z tego przepisu i mam nadzieje że wyjdzie dobre mięso🤪
OdpowiedzUsuńWyjdzie na pewno :)
Usuń