Co potrzeba:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 1 większa główka czosnku,
- 4 średnie cebule,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren jałowca,
- Suszony tymianek,
- Sól,
- Pieprz
Mięso myjemy, osączamy z wody, szpikujemy obranymi ząbkami
czosnku, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, zawijamy w folię spożywczą,
odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Na następny dzień rozgrzewamy olej na
wysokiej patelni z pokrywką nadającej się do pieczenia w piekarniku, wyjmujemy mięso z folii, obsmażamy z każdej strony po kilkanaście sekund, dodajemy ziele angielskie, liście
laurowe, rozgnieciony jałowiec, cebulę pokrojoną w ćwiartki, solimy cebulę do
smaku, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C.
Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, przykrywamy
pokrywką, pieczemy 30 minut. Jeszcze raz odwracamy, pieczemy następne 30 minut
pod przykryciem. Zostawiamy mięso w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego :))
szynka wieprzowa, wieprzowina, czosnek, cebula, jałowiec
Rewelacyjnie upieczona szynka ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo smakowita. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, nie pożałujesz :D
Usuńaż zglodniałam ;))
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
UsuńWspaniała jest taka domowa wędlina!
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację :D
Usuńuwielbiam takie domowe wędlinki:)
OdpowiedzUsuńSuper :D
Usuń