Szynka wieprzowa pieczona z cząstkami cebuli

Szynka wieprzowa pieczona z cząstkami cebuli




Co potrzeba:
  • 1,5 kg szynki  wieprzowej,
  • 1 większa główka czosnku,
  • 4 średnie cebule,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren jałowca,
  • Suszony tymianek,
  • Sól,
  • Pieprz
 Wykonanie:

Mięso myjemy, osączamy z wody, szpikujemy obranymi ząbkami czosnku, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Na następny dzień rozgrzewamy olej na wysokiej patelni z pokrywką nadającej się do pieczenia w piekarniku, wyjmujemy mięso z folii, obsmażamy z każdej strony po kilkanaście sekund, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, cebulę pokrojoną w ćwiartki, solimy cebulę do smaku, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, przykrywamy pokrywką, pieczemy 30 minut. Jeszcze raz odwracamy, pieczemy następne 30 minut pod przykryciem. Zostawiamy mięso w piekarniku do wystudzenia.

Smacznego :))

szynka wieprzowa, wieprzowina, czosnek, cebula, jałowiec

12 komentarzy:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1