Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-winnej

 

Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-winnej

Tą surówkę mogę jeść o każdej porze roku, chrupiąca, aromatyczna, im dłużej stoi, tym jest lepsza. Przechowywana w lodówce może stać do 2 tygodni. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa i ryb. Niektórzy nazywają ją "surówką jak u chińczyka"

Co potrzeba:

  • 800 g białej kapusty,
  • 200 g marchewki (2 szt. średnie),
  • 1 mniejsza cebula
Co potrzeba na zalewę:
  • 50 ml wody,
  • 50 ml oleju,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 50 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Do większego pojemnika dajemy kapustę pokrojoną w cienkie paseczki, marchewkę startą na tarce z grubymi oczkami, cebulę pokrojoną w cienkie pióra, mieszamy. Składniki na zalewę dajemy do garnka, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż cukier się rozpuści, gorącą wlewamy do kapusty. Mieszamy, odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia smaku. Co jakiś czas mieszamy.

Smacznego :))

biała kapusta, marchewka, ocet jabłkowy, cebula

6 komentarzy:

  1. ja dodaje do zalewy jeden duży ząbek czosnku przegnieciony przez praskę

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna surówka. Długo takiej szukałam. Będzie często gościć na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten przepis. Wciąż mi zostaje kawałek białej kapusty po gotowaniu z niej różnych potraw.Już koniec z tym zaleganiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ja też lubię wykorzystać wszystko do konca bez marnowania :)

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1