Polędwiczki zaplecione w warkocz super prezentują się na talerzu. Doskonale smakują na gorąco, ale pokrojone w plastry na zimno smakują równie pysznie
Co potrzeba:
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 600 g każda,
- 500 g pieczarek mniejszych,
- 1 duża mięsista czerwona papryka,
- 1 łyżka masła,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- Pieprz,
- Sól,
- Czosnek granulowany,
- Majeranek,
- 4 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy na sitku, paprykę czyścimy z pestek i miękkich części, kroimy na drobniejsze kawałki. Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na trzy paski zostawiając od grubszego końca 2 cm nierozcięte. Zaplatamy warkocze spinając końcówki wykałaczką.
Posypujemy obficie z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Palcami wcieramy nieco w głąb splotów. W sploty każdej polędwiczki wkładamy po dwie gałązki rozmarynu. Do większego garnka z powłoką nieprzywierającą nadającego się do pieczenia w piekarniku dajemy olej, rozgrzewamy, wkładamy polędwiczki, obsmażamy chwilę z każdej strony na większym płomieniu. Obsmażone przekładamy na talerz. Do garnka dajemy masło, przekładamy pieczarki, smażymy na dużym płomieniu, aż przestaną puszczać sok i przyrumienią się. Pod koniec smażenia wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Do usmażonych pieczarek dodajemy paprykę, smażymy do zeszklenia. Do gotowych pieczarek i papryki przekładamy z powrotem polędwiczki, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 40 minut na termoobiegu. Po tym czasie polędwiczki odwracamy, pieczemy 7 minut bez przykrycia, odwracamy, pieczemy jeszcze 3 minuty bez przykrycia.
Smacznego :))
polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, papryka czerwona, pieczarki, masło
https://mojewyroby.wordpress.com/ dobra inspiracja na obiad swiąteczny zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada i pysznie smakuje :)
Usuń