Mięso z udźca indyka jest delikatne i pyszne w smaku
Co potrzeba:
- 500-600 g udźca z indyka bez kości,
- 800 g pieczarek,
- 200 g śmietanki 30%,
- 1/3 kostki masła (kostka ma 200 g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- Sól,
- Pieprz,
- Oregano,
- Czosnek granulowany
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skóry, płuczemy pod bieżącą wodą na
sitku, zostawiamy do osączenia. Jeśli pieczarki są duże, kroimy na pół, jeśli
mniejsze, zostawiamy w całości. Udziec przyprawiamy obficie solą, pieprzem,
oregano i czosnkiem granulowanym, przekrajamy na dwie części, obsmażamy na 2
łyżkach oleju z każdej strony na patelni nadającej się do piekarnika,
przekładamy na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa dajemy masło, rozgrzewamy,
przekładamy pieczarki, smażymy na dużym płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż
powstały płyn odparuje. Powinien być widoczny tłuszcz bez płynu. Pod koniec
smażenia dajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Do usmażonych pieczarek przekładamy
z powrotem mięso, wlewamy śmietankę, przykrywamy pokrywką, wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 55-65 minut na
termoobiegu, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1