Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, zróbcie koniecznie to danie, bardzo pikantne i pyszne. Dla zwolenników mniej pikantnych potraw proponuję zmniejszyć ilość ostrej papryki
Co potrzeba:
- 700 g piersi z kurczaka,
- 2 opakowania warzyw po chińsku (po 450 g każde),
- 50 g świeżego imbiru,
- 1 łyżka nie czubata mąki ziemniaczanej,
- Olej do smażenia,
Ryż ugotowany według TEGO przepisu
Co potrzeba na marynatę:
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka nie pełna papryki ostrej w proszku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę przekładamy do miski,
dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na
2 lub 3 pasy w zależności od grubości piersi, a następnie każdy pas kroimy w
cienkie plasterki, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, odstawiamy na
20 minut. W tym czasie imbir obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do
miseczki. Na dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą dajemy 2 łyżki oleju,
rozgrzewamy, dajemy warzywa bez rozmrażania. Smażymy do odparowania płynu na dużym płomieniu,
często mieszamy, żeby się nie przypaliły, gotowe przekładamy do miski. Na
patelnię po smażeniu warzyw wlewamy 2 łyżki oleju, wykładamy mięso bez marynaty, dodajemy
pokrojony imbir, smażymy na dużym płomieniu 5-7 minut, aż będzie kruche i
usmażone a płynu zostanie niewiele. Do pozostałej marynaty dajemy 1 łyżkę wody,
wsypujemy 1 łyżkę nie czubatą mąki ziemniaczanej, mieszamy, aż masa będzie gładka,
przelewamy do mięsa. Smażymy 1 minutę cały czas mieszając. Przekładamy z
powrotem usmażone warzywa, smażymy 1 minutę. Podajemy z ryżem, który możecie
wymieszać razem z mięsem i warzywami lub podajemy osobno, nie wymieszane.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1