Pierś kurczaka w pikantnej marynacie z ryżem i warzywami po chińsku

 

Pierś kurczaka w pikantnej marynacie z ryżem i warzywami po chińsku

Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, zróbcie koniecznie to danie, bardzo pikantne i pyszne. Dla zwolenników mniej pikantnych potraw proponuję zmniejszyć ilość ostrej papryki

Co potrzeba:

  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 2 opakowania warzyw po chińsku (po 450 g każde),
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 1 łyżka nie czubata mąki ziemniaczanej,
  • Olej do smażenia,

Ryż ugotowany według TEGO przepisu

Co potrzeba na marynatę:

  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka nie pełna papryki ostrej w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na marynatę przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na 2 lub 3 pasy w zależności od grubości piersi, a następnie każdy pas kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut. W tym czasie imbir obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki. Na dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą dajemy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy, dajemy warzywa bez rozmrażania. Smażymy do odparowania płynu na dużym płomieniu, często mieszamy, żeby się nie przypaliły, gotowe przekładamy do miski. Na patelnię po smażeniu warzyw wlewamy 2 łyżki oleju, wykładamy mięso bez marynaty, dodajemy pokrojony imbir, smażymy na dużym płomieniu 5-7 minut, aż będzie kruche i usmażone a płynu zostanie niewiele. Do pozostałej marynaty dajemy 1 łyżkę wody, wsypujemy 1 łyżkę nie czubatą mąki ziemniaczanej, mieszamy, aż masa będzie gładka, przelewamy do mięsa. Smażymy 1 minutę cały czas mieszając. Przekładamy z powrotem usmażone warzywa, smażymy 1 minutę. Podajemy z ryżem, który możecie wymieszać razem z mięsem i warzywami lub podajemy osobno, nie wymieszane.

Smacznego :))

pierś, piersi, kurczak, warzywa na patelnię, warzywa po chińsku, imbir, ocet ryżowy, sos ostrygowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, ostra papryka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1