Kruche i delikatne mięso w sosie, które będzie pysznie smakować zarówno z ziemniakami, kaszą, makaronem jak i z pieczywem. Wszystko zależy od Was
Co potrzeba:
- 800 g -1000 g szynki wieprzowej bardziej okrągłej,
- 1 średnia czerwona, mięsista papryka,
- 1 średnia marchewka,
- 4 średnie cebule,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 2 liście laurowe,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Oregano,
- Tymianek,
- Czosnek granulowany,
- 0,5 l wywaru mięsnego,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450
Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy w plastry o grubości
ok 1,5 cm. Każdy plaster mięsa tłuczemy na cienkie kotlety, posypujemy z każdej
strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, oregano i tymiankiem, zawijamy w
folię spożywczą, dajemy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie
wyjmujemy na deskę. Zostawiamy na ok. 15 minut, żeby mięso nabrało temperatury
pokojowej. W tym czasie kroimy do osobnych miseczek paprykę w mniejsze
paseczki, marchewkę w cienkie plasterki, cebulę dość drobno. Na dużą i wyższą patelnię
dajemy 3 łyżki oleju, nieco rozgrzewamy, układamy plastry szynki tak, żeby nie nachodziły na siebie, obsmażamy
najpierw jedną stronę na rumiano, a następnie drugą stronę. Jeśli nie macie dużej patelni, smażcie szynkę w dwóch turach dodając przed kolejnym smażeniem 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia
mięso wypuści nieco płynu. Obsmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do miski.
Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy cebulę, smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia
bardzo często mieszając, dodajemy marchewkę, smażymy 3 minuty bardzo często
mieszając, dodajemy paprykę, smażymy do zeszklenia, często mieszając, żeby nic
się nie przypaliło. Przekładamy z powrotem mięso, układamy na warzywach,
wlewamy wywar, dajemy słodką paprykę w proszku, liść laurowy, ziele angielskie,
delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1,5 godziny, aż mięso będzie
kruche i miękkie. Na koniec w kubku rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody,
dokładnie mieszamy, żeby rozetrzeć wszystkie grudki z mąki, wlewamy do
powstałego sosu, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1