Szynka wieprzowa duszona w aromatycznym sosie

 

Szynka wieprzowa duszona w aromatycznym sosie

Kruche i delikatne mięso w sosie, które będzie pysznie smakować zarówno z ziemniakami, kaszą, makaronem jak i z pieczywem. Wszystko zależy od Was

Co potrzeba:

  • 800 g -1000 g szynki wieprzowej bardziej okrągłej,
  • 1 średnia czerwona, mięsista papryka,
  • 1 średnia marchewka,
  • 4 średnie cebule,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano,
  • Tymianek,
  • Czosnek granulowany,
  • 0,5 l wywaru mięsnego,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450

 Wykonanie:

Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm. Każdy plaster mięsa tłuczemy na cienkie kotlety, posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, oregano i tymiankiem, zawijamy w folię spożywczą, dajemy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy na deskę. Zostawiamy na ok. 15 minut, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie kroimy do osobnych miseczek paprykę w mniejsze paseczki, marchewkę w cienkie plasterki, cebulę dość drobno. Na dużą i wyższą patelnię dajemy 3 łyżki oleju, nieco rozgrzewamy, układamy plastry szynki tak, żeby nie nachodziły na siebie, obsmażamy najpierw jedną stronę na rumiano, a następnie drugą stronę. Jeśli nie macie dużej patelni, smażcie szynkę w dwóch turach dodając przed kolejnym smażeniem 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia mięso wypuści nieco płynu. Obsmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy cebulę, smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia bardzo często mieszając, dodajemy marchewkę, smażymy 3 minuty bardzo często mieszając, dodajemy paprykę, smażymy do zeszklenia, często mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Przekładamy z powrotem mięso, układamy na warzywach, wlewamy wywar, dajemy słodką paprykę w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1,5 godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie. Na koniec w kubku rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, żeby rozetrzeć wszystkie grudki z mąki, wlewamy do powstałego sosu, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego :))

szynka wieprzowa, wieprzowina, papryka czerwona, tymianek, oregano, marchewka, cebula, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1