Po co kupować pomidory w puszce, kiedy można takie zrobić samemu w słoikach. Są doskonałe do wszystkiego, bez żadnych dodatków, bez soli. Możecie je zmiksować do zupy, do innych potraw odcedzić nadmiar płynu lub dodać w całości z płynem
Co potrzeba:
Dojrzałe mięsiste pomidory
Wykonanie:
Pomidory powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe, ponieważ przejrzałe będą miały bardzo dużo płynu, a malutko miąższu. Najlepsze są pomidory lima, ale twarde malinówki również się nadadzą. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut, ściągamy skórę, kroimy na kawałki,
przekładamy do słoików zostawiając 2 cm wolne od góry, zakręcamy. Przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do wysokości 3/4 słoików. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Gorące słoiki wyjmujemy z garnka, zostawiamy do wystudzenia i załapania zakrętek.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1