Polędwica z dorsza czarnego w marynacie pieczona w piekarniku

 

Polędwica z dorsza czarnego w marynacie pieczona w piekarniku

Dorsz czarny to delikatne, niskokaloryczne i odżywcze chude mięso, bogate w białko, selen, kwasy omega 3, a także witaminy z grupy B oraz A i E

Co potrzeba:

  • 900 g-1000 g polędwicy z dorsza czarnego,

Co potrzeba na marynatę:

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie:

Rybę płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na 4 części, układamy na desce. Składniki na marynatę mieszamy w misce, rozkładamy na jednej stronie ryby, a resztę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Rybę układamy stroną nie posmarowaną do spodu. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C, pieczemy 15 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

ryba, dorsz czarny, sok z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1