Klopsiki duszone w młodej kapuście z pieczarkami i koperkiem

 

Klopsiki duszone w młodej kapuście z pieczarkami i koperkiem

Kiedy pojawia się młoda kapusta, koniecznie zróbcie takie klopsiki. Potrawa jest rewelacyjna. Z podanej ilości wychodzi ok. 15-16 małych klopsików

Co potrzeba na klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 2 pełne łyżki bułki tartej,
  • 1 mała cebula,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 1 niepełna łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia

Co potrzeba na potrawę:

  • 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg – 1,2 kg)
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 pełne łyżki posiekanego koperku,
  • 1,5 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w grubsze plasterki, przekładamy do miski. Cebulę kroimy drobno, przekładamy do miseczki. Kapustę kroimy w drobne paski, przekładamy do miski. Przygotowujemy klopsiki: Do większej miski dajemy mięso, jajko, czosnek przepuszczony przez praskę, cebulę pokrojoną bardzo drobno, 1 niepełną łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy do dokładnego połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, smażymy na rumiano z każdej strony na wysokiej i dużej patelni z rozgrzanym olejem (5 łyżek). Gotowe przekładamy na talerz bez tłuszczu. Na patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem dajemy pokrojoną drobno cebulę, dusimy, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Do gotowej przekładamy pokrojone pieczarki, smażymy na rumiano, pod koniec smażenia dajemy szczyptę soli i pieprzu. Do usmażonych pieczarek dajemy pokrojoną kapustę, mieszamy, wlewamy wywar mięsny, dodajemy posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 30 minut na mniejszym płomieniu. Po tym czasie do kapusty przekładamy klopsiki, delikatnie mieszamy, przykrywamy, dusimy 20 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli po tym czasie będzie jeszcze dużo płynu, odkrywamy pokrywkę i dusimy całość 5-7 minut.

Smacznego :))

mięso mielone, wieprzowina, pieczarki, młoda kapusta, biała kapusta, koperek, 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1