Kiedy pojawia się młoda kapusta, koniecznie zróbcie takie klopsiki. Potrawa jest rewelacyjna. Z podanej ilości wychodzi ok. 15-16 małych klopsików
Co potrzeba na klopsiki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 jajko,
- 2 pełne łyżki bułki tartej,
- 1 mała cebula,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Co potrzeba na potrawę:
- 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg – 1,2 kg)
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 pełne łyżki posiekanego koperku,
- 1,5 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w grubsze plasterki,
przekładamy do miski. Cebulę kroimy drobno, przekładamy do miseczki. Kapustę kroimy w drobne paski, przekładamy do miski. Przygotowujemy
klopsiki: Do większej miski dajemy mięso, jajko, czosnek przepuszczony przez
praskę, cebulę pokrojoną bardzo drobno, 1 niepełną łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy do dokładnego połączenia.
Z masy formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, smażymy na
rumiano z każdej strony na wysokiej i dużej patelni z rozgrzanym olejem (5
łyżek). Gotowe przekładamy na talerz bez tłuszczu. Na patelnię z pozostałym po
smażeniu tłuszczem dajemy pokrojoną drobno cebulę, dusimy, cały czas mieszając,
żeby się nie przypaliła. Do gotowej przekładamy pokrojone pieczarki, smażymy na
rumiano, pod koniec smażenia dajemy szczyptę soli i pieprzu. Do usmażonych
pieczarek dajemy pokrojoną kapustę, mieszamy, wlewamy wywar mięsny, dodajemy
posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie, mieszamy, przykrywamy
pokrywką, dusimy 30 minut na mniejszym płomieniu. Po tym czasie do kapusty
przekładamy klopsiki, delikatnie mieszamy, przykrywamy, dusimy 20 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli
po tym czasie będzie jeszcze dużo płynu, odkrywamy pokrywkę i dusimy całość 5-7
minut.
Smacznego :))
mięso mielone, wieprzowina, pieczarki, młoda kapusta, biała kapusta, koperek,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1