Zupa pomidorowa na serduszkach

Zupa pomidorowa na serduszkach


Zupę ugotowałam tak, jak kiedyś gotowała moja babcia na serduszkach drobiowych.


Co potrzeba:

  • 1 kg serduszek kurzych

  • 3 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1/4 dużego selera,

  • 1 cebula,

  • 250 g makaronu gwiazdki,

  • 2 płaskie łyżki przyprawy Kucharek,

  • 2 małe przeciery pomidorowe (lub160 g),

  • 1 łyżka natki selera lub pietruszki (może być mrożona),

  • 250 g śmietany 18%

Wykonanie:

Czyścimy dokładnie serduszka, wycinamy wszystkie wystające żyłki i przekładamy do garnka. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i zalewamy 3 litrami wody, dosypujemy Kucharka, mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Wkładamy natkę, przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy płomień, żeby zupa gotowała się wolno. Po ok. 1 godzinie sprawdzamy, czy serduszka są miękkie. Jeśli tak, wówczas dodajemy przecier pomidorowy, zwiększamy płomień, dokładnie mieszamy i czekamy, aż się mocno będzie gotować. Wsypujemy makaron, czekamy, aż się ponownie mocno zagotuje, mieszamy i wyłączamy płomień. Śmietanę przelewamy do większego kubka, wlewamy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i tak przygotowaną śmietanę wlewamy do zupy, ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Czekamy ok. 30 min, aż nam się makaron ugotuje w zupie, a potem już tylko pozostaje jedzenie, mniam.

Smacznego:))

serduszka, przecier pomidorowy, makaron

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1