Zupę ugotowałam tak, jak kiedyś gotowała moja babcia na serduszkach drobiowych.
Co potrzeba:
- 1 kg serduszek kurzych
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 dużego selera,
- 1 cebula,
- 250 g makaronu gwiazdki,
- 2 płaskie łyżki przyprawy Kucharek,
- 2 małe przeciery pomidorowe (lub160 g),
- 1 łyżka natki selera lub pietruszki (może być mrożona),
- 250 g śmietany 18%
Wykonanie:
Czyścimy dokładnie serduszka, wycinamy wszystkie wystające żyłki i przekładamy do garnka. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i zalewamy 3 litrami wody, dosypujemy Kucharka, mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Wkładamy natkę, przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy płomień, żeby zupa gotowała się wolno. Po ok. 1 godzinie sprawdzamy, czy serduszka są miękkie. Jeśli tak, wówczas dodajemy przecier pomidorowy, zwiększamy płomień, dokładnie mieszamy i czekamy, aż się mocno będzie gotować. Wsypujemy makaron, czekamy, aż się ponownie mocno zagotuje, mieszamy i wyłączamy płomień. Śmietanę przelewamy do większego kubka, wlewamy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i tak przygotowaną śmietanę wlewamy do zupy, ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Czekamy ok. 30 min, aż nam się makaron ugotuje w zupie, a potem już tylko pozostaje jedzenie, mniam.
Smacznego:))
serduszka, przecier pomidorowy, makaron
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1