Ilu kucharzy, tyle wersji rosołu. Przyprawę kucharek możecie zastąpić solą
Co potrzeba:
- 4 udka z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 2 płaskie łyżki przyprawy typu Kucharek,
- 3-4 gałazki lubczyku,
- ugotowany makaron nitki
Udka umyć, wszystkie warzywa obrać. Wszystko włożyć do garnka i zalać ok. 5 litrami wody. Zagotować pod przykryciem. Po zagotowaniu dosypać Kucharka, dodać lubczyk, zamieszać i zmniejszyć płomień na taki, aby zupa gotowała się bardzo powoli bez przykrycia. Ja moją gotuję ok. 3 godziny, płyn w trakcie gotowania zmniejsza objętość do ok. 4 litrów. W razie konieczności doprawiamy kucharkiem lub solą. Podajemy z makaronem, lanymi kluseczkami...wedle uznania.
Polecam na zimowe obiadki.
Smacznego:))
kurczak, udka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1