Co potrzeba:
- 2 udka z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ¼ dużego selera,
- Ok. 20 dag zielonego groszku. Ja dałam mrożony.
- Ok. 20 cm pora,
- 20 dag makaronu nitki lub małe kokardki,
- 1 mała śmietana 30%,
- 15 dag sera żółtego,
- 2 łyżki niezbyt płaskie przyprawy typu Kucharek,
Wykonanie:
Pora kroimy w cienkie krążki, resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka razem z mięsem i groszkiem. Uzupełniamy wodą do 5 litrów. Po zagotowaniu wsypujemy kucharka. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy wszystko jest miękkie, wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając kilkakrotnie. Wyłączamy płomień. Zupę zaprawiamy śmietaną, którą musimy zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wsypujemy ser starty na grubych oczkach lub rozdrobniony w blenderze. Całość mieszamy i podajemy.
Smacznego :))
makaron, żółty ser, por, zielony groszek, śmietana 30%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1