Papierówki to pierwsze jabłka, jakie dojrzewają w polskich sadach i na działkach, są niezmiernie delikatne i aromatyczne, doskonale nadają się na przetwory i do wypieków. Ja piekę z nimi wspaniałą, bardzo delikatną szarlotkę. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36
Co potrzeba na kruche ciasto:
- 1 kg papierówek dojrzałych,
- 5 żółtek,
- 250 g masła zimnego
- 4 łyżki cukru nie czubate,
- 2,5 szklanki mąki tortowej typ 450,
- 2 nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego,
- sok z cytryny
Co potrzeba na bezę:
- 5 białek,
- 1 nie pełna szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 łyżeczki pełne skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju,
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek, kroimy na
mniejsze kawałki, dajemy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy
folią spożywczą.
Zimne masło kroimy w kawałki, dajemy do mąki, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, olej, zagniatamy ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 do 2/3, każdą część zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, żeby dobrze się zamroziło. Zamrożoną większą część ciasta ścieramy na grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, delikatnie dociskamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 10 minut na funkcji góra-dół. W piątej minucie pieczenia zaczynamy robić bezę:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy skrobię ziemniaczaną, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy sok z cytryny, olej, ubijamy jeszcze 1 minutę.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ale piekarnik
pozostawiamy włączony. Na cieście układamy równomiernie jabłka, na jabłkach
rozprowadzamy równomiernie bezę, ścieramy drugą część ciasta na dużych oczkach
i posypujemy delikatnie po wierzchu bezy. Ciasto wkładamy do piekarnika,
pieczemy 45 minut w tej samej temperaturze na funkcji góra-dół do złotego
koloru. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy uchylony przez 20 minut, po tym czasie
wyjmujemy ciasto.
Smacznego :))
jabłka, papierówki, beza, masło, żółtka, białka, mąka, skrobia ziemniaczana, kruche ciasto, szarlotka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1