Szarlotka z papierówkami, bezą i kruszonką

 

Szarlotka z papierówkami, bezą i kruszonką


Papierówki to pierwsze jabłka, jakie dojrzewają w polskich sadach i na działkach, są niezmiernie delikatne i aromatyczne, doskonale nadają się na przetwory i do wypieków. Ja piekę z nimi wspaniałą, bardzo delikatną szarlotkę. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36

Co potrzeba na kruche ciasto:

  • 1 kg papierówek dojrzałych,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła zimnego
  • 4 łyżki cukru nie czubate,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej typ 450,
  • 2 nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego,
  • sok z cytryny

Co potrzeba na bezę:

  • 5 białek,
  • 1 nie pełna szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki pełne skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju,

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek, kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy folią spożywczą.

Zimne masło kroimy w kawałki, dajemy do mąki, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, olej, zagniatamy ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 do 2/3, każdą część zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, żeby dobrze się zamroziło. Zamrożoną większą część ciasta ścieramy na grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, delikatnie dociskamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 10 minut na funkcji góra-dół. W piątej minucie pieczenia zaczynamy robić bezę:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy skrobię ziemniaczaną, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy sok z cytryny, olej, ubijamy jeszcze 1 minutę.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ale piekarnik pozostawiamy włączony. Na cieście układamy równomiernie jabłka, na jabłkach rozprowadzamy równomiernie bezę, ścieramy drugą część ciasta na dużych oczkach i posypujemy delikatnie po wierzchu bezy. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy 45 minut w tej samej temperaturze na funkcji góra-dół do złotego koloru. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy uchylony przez 20 minut, po tym czasie wyjmujemy ciasto.

Smacznego :))

jabłka, papierówki, beza, masło, żółtka, białka, mąka, skrobia ziemniaczana, kruche ciasto, szarlotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1