Łopatka z tego przepisu wychodzi krucha, soczysta, aromatyczna. Paprykę musicie upiec według poniższego przepisu 2 godziny wcześniej, żeby zdążyła wystygnąć przed dalszą obróbką
Co potrzeba:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej,
- 250 g pieczarek,
- 3 czerwone, mięsiste papryki,
- 5 średnich cebul
- 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 pełna łyżka przyprawy do gyrosa
- Płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Paprykę myjemy, wycieramy, układamy w pojemniku żaroodpornym ogonkami do góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 20 minut na termoobiegu. Skórka na papryce zacznie robić się spalona i taka ma być. Po tym czasie pojemnik z papryką wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wystudzenia. Zimną paprykę obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy w cząstki. Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w zależności od wielkości na ćwiartki lub na 6-8 części, cebulę kroimy w piórka. Łopatkę wieprzową myjemy, osączamy z wody, kroimy w kawałki o wielkości ok. 3cm x 3 cm, przekładamy do garnka z powłoką nieprzywieralną do pieczenia w piekarniku, dodajemy musztardę francuską, przyprawę do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy, stawiamy na palnik, smażymy na średnim płomieniu, początkowo cały czas mieszamy, a kiedy mięso zacznie wypuszczać płyn mieszamy rzadziej, żeby się nieco przyrumieniło. Wyłączamy płomień, na mięso dajemy warstwami cebulę, pieczarki, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, posypujemy płaską łyżeczką soli, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy 45 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy garnek, mieszamy dokładnie, przykrywamy, pieczemy 30 minut. Ponownie mieszamy, pieczemy 20 minut. Mięso powinno być miękkie.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1