Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa



Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,

  • 8 średnich kiszonych ogórków,

  • 4 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1 mały seler,

  • 1 cebula,

  • 3 duże ziemniaki,

  • 2 łyżki przyprawy Kucharek,

  • 3 litry wody,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • 1 łyżka posiekanej natki selera,

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 250 g śmietany 18%

Wykonanie:

Udka myjemy, ogórki, selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce, marchewkę kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka, ziemniaki kroimy w kostkę. Umyte udka i pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kucharka, mieszamy, zmniejszamy płomień tak, aby zupa gotowała się powoli. Po ok 15 minutach dosypujemy zieleninę, mieszamy i ponownie przykrywamy pokrywką. Zupa powinna gotować się jeszcze przynajmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, to gotujemy do ich miękkości, jeśli tak, to do kubka ze śmietaną wlewamy 5-6 łyżek gorącej zupy, mieszamy dokładnie i tak rozprowadzoną śmietanę dodajemy do zupy, mieszamy, nalewamy na talerze i zajadamy.

Smacznego :))

kiszone ogórki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1