Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa



Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,

  • 30 dag krojonych małych buraczków,

  • 4 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1 mały seler lub ćwiartka dużego,

  • 1 cebula,

  • 3 duże ziemniaki,

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,

  • kilka kropli cytryny,

  • 2 płaskie łyżki przyprawy Kucharek,

  • 4 litry wody,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • 250 gram śmietany 18%

Wykonanie:

Udka umyć, selera i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach na tarce, marchewkę i buraczki pokroić w plasterki (jeśli mamy mrożone buraczki, to dajemy mrożone), ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę obrać. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą zamieszać przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć płomień tak, aby zupa gotowała się nieznacznie. Wcisnąć kilka kropli cytryny. Po ok. 15 minutach dosypać koperek, granulowany czosnek i Kucharek, zamieszać i ponownie przykryć pokrywką. Zupa powinna gotować się przynajmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy warzywa są miękkie, jeśli nie, to gotujemy do ich miękkości. Możemy rozdrobnić mięso. Zupę zaprawiamy śmietaną, którą wcześniej musimy zahartować: do kubka ze śmietaną wlewamy 5-6 łyżek zupy mieszamy dokładnie i tak rozprowadzoną śmietanę dodajemy do zupy, mieszamy.

Smacznego:))

buraki czerwone,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1