Przepis na 5-6 naleśników
Co potrzeba na ciasto:
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- Szczypta soli,
Co potrzeba na farsz:
- 25 dag białego sera,
- 1 żółtko,
- Garść płatków migdałowych,
- 1 cukier waniliowy,
- Cukier do smaku
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkiem i płatkami migdałowymi. Jeśli jest za mało słodki, dodajcie odrobinę cukru. Przygotowujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy w pojemniku. Dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli, dokładnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Jeśli chcecie cieniutkie naleśniki rozrzedźcie ciasto odrobiną wody, jeśli wolicie grubsze naleśniki ciasto musi być gęściejsze. Na patelnię kładziemy odrobinę margaryny, rozgrzewamy i wlewamy ok. 3 łyżek ciasta. Rozlewamy ciasto na całą powierzchnię ruszając patelnią w różnych kierunkach. Wszystko zależy od wielkości patelni i gęstości ciasta. Najlepiej sami wypróbujcie. Smażymy ok. 1 minuty na jednej stronie na średnim płomieniu. Jeśli jest zrumieniona odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy chwilkę. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. Na każdy nakładamy ser i smarujemy na całej powierzchni. Zwijamy w rulon. Podsmażamy na patelni z odrobiną margaryny na złoty kolor. Podsmażone są bardzo chrupiące. Jeśli nie zjecie wszystkich naleśników od razu, podsmażcie następne bezpośrednio przed jedzeniem. Dekorujemy jak nam podpowie fantazja. Ja lubię z dżemem truskawkowym oczywiście własnej roboty i listkami mięty meksykańskiej.
Smacznego :))
biały ser, twaróg, płatki migdałowe, migdały,
Smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
Coś dla mojego synka :)