Naleśniki z serem i migdałami

Naleśniki z serem i migdałami


Przepis na 5-6 naleśników


Co potrzeba na ciasto:

  • 1 jajko,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 szklanka mąki,

  • Szczypta soli,

Co potrzeba na farsz:

  • 25 dag białego sera,

  • 1 żółtko,

  • Garść płatków migdałowych,

  • 1 cukier waniliowy,

  • Cukier do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkiem i płatkami migdałowymi. Jeśli jest za mało słodki, dodajcie odrobinę cukru. Przygotowujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy w pojemniku. Dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli, dokładnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Jeśli chcecie cieniutkie naleśniki rozrzedźcie ciasto odrobiną wody, jeśli wolicie grubsze naleśniki ciasto musi być gęściejsze. Na patelnię kładziemy odrobinę margaryny, rozgrzewamy i wlewamy ok. 3 łyżek ciasta. Rozlewamy ciasto na całą powierzchnię ruszając patelnią w różnych kierunkach. Wszystko zależy od wielkości patelni i gęstości ciasta. Najlepiej sami wypróbujcie. Smażymy ok. 1 minuty na jednej stronie na średnim płomieniu. Jeśli jest zrumieniona odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy chwilkę. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. Na każdy nakładamy ser i smarujemy na całej powierzchni. Zwijamy w rulon. Podsmażamy na patelni z odrobiną margaryny na złoty kolor. Podsmażone są bardzo chrupiące. Jeśli nie zjecie wszystkich naleśników od razu, podsmażcie następne bezpośrednio przed jedzeniem. Dekorujemy jak nam podpowie fantazja. Ja lubię z dżemem truskawkowym oczywiście własnej roboty i listkami mięty meksykańskiej.

Smacznego :))

biały ser, twaróg, płatki migdałowe, migdały,

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1