Jajecznica z pieprzem ziołowym


Jajecznica z pieprzem ziołowym

Tą jajecznicę mój tato robił najlepszą

Co potrzeba:

  • 10 jajek,

  • 6 cebul,

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

  • 1/3 kostki margaryny,

  • Sól do smaku

Jest to porcja dla 3-4 osób

Wykonanie:

Cebule kroimy drobno i dajemy do garnka z roztopioną margaryną. Najlepiej nadaje się garnek z teflonem lub ceramiczny, wówczas nic się nie przypali. Dusimy na małym płomieniu pod przykryciem. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, ponieważ cebula nie może się przypalić. Pod koniec duszenia, kiedy cebula zaczyna robić się miękka, doprawiamy solą i wsypujemy połowę pieprzu ziołowego. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż cebula będzie miękka.  Wbijamy jajka, mieszamy dokładnie, zwiększamy nieco płomień. Wsypujemy resztę pieprzu ziołowego i dokładnie mieszamy, aż do momentu, kiedy jajka się zetną. Jajka nie mogą się ściąć na twardo, muszą mieć konsystencję papkowatą. Wówczas jajecznica jest najsmaczniejsza. Można ją wyłożyć na talerze, lub nakładać bezpośrednio z garnka na pieczywo. Ja osobiście lubię na pieczywo.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1