Tak przyrządzony ryż jest doskonałym, aromatycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Nie jest rozgotowany ani posklejany
Co potrzeba:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
- 2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry,
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Do wysokiego i szerokiego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, curry, sól, mieszamy, dodajemy masło, zalewamy wodą. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do mikrofalówki na moc 750. Gotujemy 16 minut, wyciągamy naczynie, odkrywamy, mieszamy. Ryż jest gotowy do jedzenia. W trakcie gotowania powstaje bardzo dużo pary, która będzie się skraplać na zewnątrz naczynia, musicie uważać, żeby się nie poparzyć w trakcie wyciągania naczynia z mikrofalówki.
Smacznego :))
czy można to zrobić w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można, ale nigdy nie robiłam :)
Usuń