Z przepisu wychodzi 12-14 babeczek wielkości muffinek lub ok. 20 sztuk w mniejszych foremkach
Co potrzeba:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- niepełna szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki skórki cytrynowej,
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Przygotowujemy foremki: smarujemy je delikatnie masłem i posypujemy bardzo drobną bułką tartą, nadmiar bułki wytrzepujemy. Do miski dajemy wszystkie składniki oprócz skórki cytrynowej, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników, dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy i przekładamy do przygotowanych foremek do ¾ wysokości. Foremki układamy na blachę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy 20-30 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia się babeczek i suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek na talerz. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, zdobimy według własnych upodobań.
Smacznego :))
muffinki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1