Doskonale komponujące się delikatne mięso kurczaka z aromatycznym ryżem
Co potrzeba do przygotowania mięsa:
- 4 duże pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 1-1,3 kg),
- 6 dużych cebul,
- 3 duże czerwone, mięsiste papryki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- tymianek
Co potrzeba do przygotowania ryżu:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
- 2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry,
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Przygotowujemy ryż: Do wysokiego i szerokiego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, curry, sól, mieszamy, dodajemy masło, zalewamy wodą. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do mikrofalówki na moc 750. Gotujemy 16 minut, wyciągamy naczynie, odkrywamy, mieszamy. Ryż jest gotowy do jedzenia. W trakcie gotowania powstaje bardzo dużo pary, która będzie się skraplać na zewnątrz naczynia, musicie uważać, żeby się nie poparzyć w trakcie wyciągania naczynia z mikrofalówki. W międzyczasie, kiedy ryż się gotuje przygotowujemy mięso: Piersi myjemy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm, smażymy na dużej patelni w dwóch porcjach na 4 łyżkach oleju każda porcja. Smażymy na dużym płomieniu do momentu, kiedy mięso się zetnie z każdej strony, nie smażymy za długo, żeby nie było suche. Do każdej porcji w trakcie smażenia dodajemy ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki suszonego tymianku roztartego w palcach. Obsmażone porcje kurczaka bez tłuszczu przekładamy do miski. Na patelnię dolewamy 4 łyżki oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia się cebuli. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu. Mieszamy, dodajemy paprykę pokrojoną w paski, smażymy na średnim płomieniu do chwili zeszklenia się papryki, często mieszając, żeby cebula i papryka się nie przypaliły. Dodajemy z powrotem usmażone wcześniej mięso, mieszamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Próbujemy, czy jest wystarczająca ilość soli. Podajemy z przygotowanym ryżem.
Smacznego :))
kurczak, piersi, papryka, cebula, pierś, ryż
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1