Pyszny pomarańczowy krem doskonale wkomponowany w czekoladowy smak delikatnego biszkoptu. Przepis na blachę 28 x 36 cm
Co potrzeba na biszkopt:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Co potrzeba na masę:
- 4 pomarańcze ,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 2 łyżeczki cukru,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 3 żółtka
Co potrzeba do wykończenia ciasta:
- 3 białka,
- ½ szklanki cukru pudru,
- skórka pomarańczowa z syropu
Wykonanie:
Biszkopt robimy według TEGO przepisu, wystudzony kroimy na dwie części. Robimy masę: pomarańcze obieramy dokładnie ze skóry i białych części, pozbywamy się pestek, miksujemy, przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Białych części pozbywamy się całkowicie, inaczej krem będzie gorzkawy. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy ciepły budyń, ucieramy, dodajemy żółtka i całość ucieramy na masę. Nie będzie ona bardzo gładka, ponieważ zawiera cząsteczki pomarańczy. Masę wykładamy na jedną część biszkoptu, rozsmarowujemy równomiernie, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Delikatnie dociskamy. Ubijamy pianę z białek i cukru pudru na sztywno, rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta, dekorujemy skórką pomarańczową w syropie. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Smacznego :))
Pyszne i niedrogie ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bo właśnie robię i nie byłam pewna
OdpowiedzUsuń