Jest to kolejny przepis na biszkopt, tym razem czekoladowy. Z przepisu wychodzi bardzo delikatny biszkopt, który nie jest wysoki, ale spokojnie można go przekroić na dwie części. Rozmiar blachy 28 x 36 cm. Wypróbuj też przepis na biszkopt delikatny według TEGO przepisu i na biszkopt wysoki według TEGO przepisu
Co potrzeba:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy do otrzymania lśniącej piany. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilkę, dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy na małych obrotach do momentu połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 20 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu zostawiamy uchylone drzwiczki piekarnika przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastem i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1