Tak pysznego pasztetu nie kupicie w żadnym sklepie. Delikatny, pikantny, dobrze się smaruje i dobrze się kroi. Powstały przy wyrobie pasztetu wywar możecie zamrozić i wykorzystać na przykład do sosów
Co potrzeba:
- 300 g boczku surowego bez żeber,
- 300 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 200 g pora,
- 200 g selera,
- 200 g cebuli,
- 200 g marchewki,
- 200 g pietruszki,
- 1 duża główka czosnku,
- 2 jajka,
- Przyprawa typu Kucharek,
- 1 łyżka majeranku,
- ½ gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka bazylii,
- 1 łyżka tymianku,
Wykonanie:
Do garnka dajemy wszystkie mięsa, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, 3 nie czubate łyżki Kucharka, zalewamy wodą tak, żeby wszystko było przykryte i gotujemy do miękkości na małym płomieniu. Wyciągamy wszystko łyżką cedzakową do miski, czekamy, aż wystygnie, a następnie mielimy na maszynce z sitkiem o małych otworach. Nie wlewamy płynu z miski, bo będzie za słone !!! Dodajemy jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, majeranek, pieprz, bazylię, tymianek, startą na tarce o małych oczkach gałkę muszkatołową, 1 nie czubatą łyżkę Kucharka, 100 ml wywaru. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy do dużej blachy keksiarki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po przestygnięciu, wyjmujemy z formy z papierem i przekładamy na talerz. Kroimy zimny. Wywar wykorzystuję między innymi do tego dania.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, szynka, boczek, kurczak, seler, por, marchewka, pietruszka, czosnek, gałka muszkatołowa, bazylia, tymianek, pieprz, jajka, cebula, wątróbka drobiowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1