Caryca Katarzyna miała prawdopodobnie piękne niebiesko-zielone oczy, stąd też kolor dobranej galaretki. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale smaczne i bardzo efektowne
Co potrzeba na jasne ciasto:
- 6 białek,
- 1 i ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- 1/3 szklanki oleju
Co potrzeba na ciemne ciasto:
- 6 żółtek,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju
Co potrzeba na krem:
- 1 mały kubek serka mascarpone (250 g),
- 500 ml śmietanki 30%
Co potrzeba na polewę:
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka masła
Co potrzeba dodatkowo:
- 200 ml kawy rozpuszczalnej (2 czubate łyżeczki kawy+1 łyżeczka cukru)
- 1 galaretka niebieska,
- 1 paczka okrągłych biszkoptów,
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Robimy jasne ciasto: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mąkę, ocet, olej, delikatnie mieszamy. W osobnej misce robimy ciemne ciasto: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, a następnie delikatnie mieszamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 30-35 minut na funkcję góra-dół. Po wystudzeniu przekrajamy na dwie części. W między czasie przygotowujemy galaretkę w połowie wody, niż jest w przepisie. Zaparzamy kawę. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, przygotowujemy masę serowo-śmietanową. W jednym naczyniu rozpulchniamy serek mascarpone kilkoma ruchami łyżki w drugim ubijamy śmietankę na sztywno, a następnie przekładamy do serka i delikatnie mieszamy, aż do połączenia. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę kremu, na kremie układamy biszkopty zamaczane w kawie, ale tak, żeby nie stykały się ze sobą. Między biszkopty łyżką nakładamy tężejącą galaretkę tworząc z niej kratkę. Galaretka nie powinna nachodzić na górę biszkoptów, bo nie wyjdą nam oczy. Na to wszystko wykładamy równomiernie resztę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Produkty na polewę dajemy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy polewę na małym płomieniu, aż będzie się lała z łyżki jako cienka nieprzerwana strużka tzw. „do nitki”. Taką polewę od razu rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :))
kakao, wiórki kokosowe, galaretka, biszkopty, serek mascarpone,śmietanka 30%, olej, kokos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1