Doskonałe na gorąco i na zimno. Pokrojone w plastry stanowią pyszną przekąskę.
Ćwiartki do tej potrawy muszą być wcześniej wyluzowane, ale nie zniechęcajcie się. Ja wcześniej luzowałam tylko udka, ale nigdy nie luzowałam ćwiartek, sama doszłam do tego, jak to się robi i uwierzcie mi, potrawa wyszła przepyszna. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek.
Co potrzeba:
- 4 duże ćwiartki z kurczaka,
- 400 g pieczarek,
- 5 łyżek żurawiny suszonej,
- 1 ser pleśniowy naturalny (120 g),
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka masła,
- pieprz,
- sól,
- czosnek granulowany
Ćwiartki myjemy, luzujemy z kości. Luzowanie zaczynamy od szerokiej części ćwiartki. Ostro zakończonym małym nożem nacinamy raz koło razu mięso od kości przechodząc w dół. Postarajcie się nie podziurawić skóry. W trakcie nacinania mięsa nacinajcie je dookoła kości i przesuwajcie je powolutku w dół kości. Mijacie staw kolanowy bez łamania go, na końcu ćwiartki zostawcie kawałek chrząstki, żeby nie było dziury. W przeciwnym razie farsz będzie tamtędy wylatywał. Gotowe wyluzowane ćwiartki posypujemy obficie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym z wierzchu i w środku. Pozostawiamy na desce. Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy do namoczenia na czas smażenia pieczarek. Pieczarki obieramy, kroimy drobno, smażymy na 1 łyżeczce masła. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Do usmażonych pieczarek dodajemy odsączoną na sitku żurawinę, mieszamy i całość dzielimy na patelni na cztery części. Na każdą ćwiartkę nakładamy przydziałowe pieczarki z żurawiną oraz po dwa plasterki sera pleśniowego.
Brzegi mięsa razem ze skórą spinamy wykałaczkami lub specjalnymi szpilkami. Ćwiartki układamy na małej blaszce,
polewamy 2 łyżkami oleju, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C. Pieczemy 35 minut na termoobiegu, następnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut.
Przekrojone wyglądają tak
Smacznego :))
Kurczak, ćwiartki kurczaka, żurawina, pieczarki, ser pleśniowy, masło
Wyglądają super , już wiem co zrobię na niedzielny obiadek:)
OdpowiedzUsuń