Z podanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego
Co potrzeba:
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego,
- 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów,
- 1 nie czubata łyżeczka soli
- ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej,
- 1 pełna łyżka posiekanej natki selera,
- Pieprz,
- Olej rzepakowy
Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny, dodajemy przecier pomidorowy, wkładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym płomieniu 30 minut. Na koniec dodajemy ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, w razie potrzeby doprawiamy solą.
Smacznego :))
mięso mielone, wołowina, cebula, jajka, przecier pomidorowy, bulion
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1