Rewelacyjna sałatka nie tylko do obiadu, ale również można ją podawać jako przystawkę na imprezach. Wyglądem podobna jest do tej sałatki, jednak smaki są zupełnie różne.
Co potrzeba:
- 2 kg czerwonej, mięsistej papryki,
- 1 kg cebuli,
- 4 duże ząbki czosnku,
- po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy do każdego słoika,
- po 1 liściu laurowym do każdego słoika,
- po 1 zielu angielskim do każdego słoika,
- po 1 łyżce oleju do każdego słoika
Co potrzeba na zalewę:
- 2,5 l wody,
- 0,5 l octu 10% spirytusowego
- 2 szklanki cukru,
- 4 płaskie łyżki soli
Wykonanie:
Składniki na zalewę dajemy do garnka, zagotowujemy, mieszamy, zostawiamy do przestygnięcia. Paprykę kroimy w paski, dajemy do miski, cebulę kroimy w półplasterki, dodajemy do papryki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z papryką i cebulą. Dobrze wymieszaną sałatkę przekładamy do słoików, do każdego dajemy liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, zalewamy letnią zalewą. Na wierzch sałatki do każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju. Zakręcamy, słoiki gotujemy w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików przez 5 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :))
czerwona papryka, cebula, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1