Sałatka z papryki z cebulą i goździkami słodko-winna do słoików

Sałatka z papryki z cebulą i goździkami słodko-winna do słoików


Papryka i cebula robiona zgodnie z przepisem pozostaje chrupiąca i krucha. Wyglądem podobna do tej sałatki, ale zupełnie inna w smaku


Co potrzeba:

  • 1 kg papryki mięsistej czerwonej,

  • 1 kg cebuli,

  • 1 liść laurowy do każdego słoika,

  • 3 szt. ziela angielskiego do każdego słoika,

  • 1 goździk do każdego słoika,

  • 1 łyżka oleju do każdego słoika,

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 szklanka octu 10% spirytusowego,

  • 6 szklanek wody,

  • 1 i ½ szklanki cukru,

  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Składniki na zalewę dajemy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, czyścimy z nasion i i miękkich części, kroimy na mniejsze paski i przekładamy do większej miski. Cebulę obieramy z łuski, kroimy w półplasterki o szerokości ok. 5 mm i przekładamy do papryki. Mieszamy dokładnie i przekładamy do mniejszych słoików. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i goździk, zalewamy przestudzoną zalewą. Na wierzch dajemy po 1 łyżce oleju do każdego słoika, zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wypełniamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoików i gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjmujemy do wystudzenia na suchą ścierkę.

Smacznego :))

czerwona papryka, cebula, goździki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1