Są to bułki, które możecie przygotować wieczorem, a rano upiec na śniadanie. Zdziwienie rodziny gwarantowane. Z przepisu wychodzi 8 bułek
Co potrzeba:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 1 szklanka mleka,
- 1 czubata łyżka masła,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- ziarna sezamu i maku do posypania
Wykonanie:
Do miski dajemy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, jajko, sól, mieszamy. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić do rąk, dodajcie jeszcze odrobinę mąki. Formujemy bułki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami wstawiamy do lodówki na noc do wyrośnięcia. Rano bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C na funkcję pieczenia góra-dół i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia się bułek.
Smacznego :))
Dzien dobry !!Buleczki pyszne.Corcia szczesliwa oczywiscie jeszcze dobrze nie ostygly, juz buleczka zniknela haha Nastepne zabiera do szkoly na drugie sniadanko .Pozwolilam sobie rozeslac link z przepisem.Dziekuje bardzo za wspanialy przepis.Mielego dnia zycze!!
OdpowiedzUsuńmam pytanie, ile wychodzi bułeczek z tej ilości mąki i czy można dać 1/2 na 1/2 z mąką żytnią??
OdpowiedzUsuń